Όλα τα θέματα που αφορούν την διατροφή
#821
Όσο και αν αρχικά κάτι τέτοιο μοιάζει παράλογο, εντούτοις μπορεί να συμβεί. Γι’ αυτό, καλό είναι να λάβετε τα μέτρα σας.
Αν σας έλεγε κανείς ότι εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους μπορεί στο μέλλον να παχύνετε, θα τον πιστεύατε; Μάλλον όχι, καθώς είναι όντως δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι υπάρχουν δίαιτες απώλειας βάρους που τελικά οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν εννοούμε συγκεκριμένα διαιτολόγια, τα οποία, ενώ υπόσχονται μείωση του σωματικού βάρους, καταλήγουν σε αύξησή του, αλλά διαιτητικές πρακτικές και διατροφικά σχήματα που μακροπρόθεσμα και με έμμεσο τρόπο οδηγούν σε υψηλότερο βάρος από το αρχικό ή θέτουν σημαντικά εμπόδια στην προσπάθεια μείωσης των κιλών. Ας εξετάσουμε, λοιπόν, τα πράγματα πιο αναλυτικά:

Επαναλαμβανόμενοι κύκλοι απώλειας-επαναπρόσληψης βάρους (φαινόμενο «γιογιό»)
Οι επανειλημμένες προσπάθειες απώλειας βάρους, που συνοδεύονται από επαναπρόσληψη των χαμένων κιλών ή και πρόσληψη επιπλέον κιλών, είναι πολύ συχνά η αιτία που ένα άτομο αντιμετωπίζει δυσκολία στο να χάσει βάρος ξεκινώντας μια επόμενη δίαιτα. Ο κύκλος αυτός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον βασικό μεταβολικό ρυθμό, αλλά και τη διατροφική συμπεριφορά του ατόμου, βάζοντας έτσι εμπόδιο στην προσπάθειά του. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι φορές που σε βάθος χρόνου η «ανακύκλωση» του βάρους έχει ως τελικό αποτέλεσμα το άτομο να φτάνει σε υψηλότερο βάρος από αυτό που είχε πριν ξεκινήσει η όλη διαδικασία.

Στερητικές δίαιτες
Η πεποίθηση ότι όσο λιγότερες θερμίδες καταναλώσει κανείς κάνοντας δίαιτα, τόσο περισσότερο και γρηγορότερα θα χάσει βάρος είναι ένας βασικός μύθος που δυσκολεύει τη διαδικασία απώλειας βάρους. Στην πραγματικότητα, ο αυξημένος θερμιδικός περιορισμός δρα ως σήμα κινδύνου για τον οργανισμό, ο οποίος, προκειμένου να ανταποκριθεί στη στέρηση ενέργειας, μειώνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό, με αποτέλεσμα η επιθυμητή μείωση στο βάρος να γίνεται δυσκολότερη. Παράλληλα, οι στερητικές δίαιτες, λόγω της αδυναμίας τους να ικανοποιήσουν αποτελεσματικά το αίσθημα της πείνας, μπορεί να οδηγήσουν σε υπερφαγικά επεισόδια και κατ’ επέκταση σε υψηλότερη ενεργειακή πρόσληψη, «αντιστρέφοντας» την καθοδική πορεία του δείκτη της ζυγαριάς ή οδηγώντας τον καταπονημένο οργανισμό στο να ξαναπάρει με το παραπάνω όσα κιλά έχει χάσει.

Το μυστικό της επιτυχίας
Συνεπώς, προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα στη διαχείριση του σωματικού μας βάρους και παράλληλα να εξασφαλιστεί η διατήρηση ή/και η βελτίωση της υγείας, οι παραπάνω πρακτικές θα ήταν καλό να αποφεύγονται. Αντίθετα, θα πρέπει να δίνεται έμφαση στο να γίνει τρόπος ζωής ο συνδυασμός ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής με τη συστηματική φυσική δραστηριότητα, πρακτική που αποτελεί αδιαμφισβήτητα το «κλειδί» της επιτυχίας.

πηγη:vita.gr
Advertisement

Ασφαλεια απο 7€ τον μηνα / Εως 12 ατοκες δοσεις