Όλα τα θέματα που αφορούν την διατροφή
#788
Υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι που μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό της ζάχαρης και αυτό διότι είναι ιδιαίτερα εθιστική.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η ζάχαρη μπορεί να είναι εξίσου εθιστική με τα ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη. Μάλιστα, αν κάποιος προσπαθήσει να κάψει τη ζάχαρη τα συμπτώματα της έλλειψης είναι έντονα, όπως αυτά των ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη αναφέρεται ότι η ζάχαρη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πύλη για το αλκοόλ και άλλες εθιστικές ουσίες και ότι η ζάχαρη, όπως η κοκαΐνη και το όπιο, εξευγενίζεται από τα φυτά για να αποδώσει λευκά καθαρά κρύσταλλα.

Η κατανάλωση ζάχαρης παράγει αποτελέσματα παρόμοια με εκείνα της κοκαΐνης, μεταβάλλοντας τη διάθεση, πιθανότατα μέσω της ικανότητάς της να προκαλεί ευχαρίστηση.

Πάντως υπάρχουν και ορισμένοι επιστήμονες που χαρακτηρίζουν τη σύγκριση αυτή «παράλογη».

Ο Tom Sanders, επίκουρος καθηγητής διατροφής και διαιτολογίας στο King's College του Λονδίνου, δήλωσε στο Guardian ότι η σύγκριση των εξαρτησιογόνων ιδιοτήτων του σακχάρου με εκείνη των σκληρών ναρκωτικών είναι «παράλογη».

«Αν και είναι αλήθεια ότι η προτίμηση για γλυκά πράγματα μπορεί να είναι μια συνήθεια, εντούτοις δεν είναι μια εθιστική συνήθεια όπως τα οπιούχα ή η κοκαΐνη. Τα άτομα δεν έχουν συμπτώματα στέρησης όταν κόβουν τη λήψη ζάχαρης» επισήμανε ο Tom Sanders.
Advertisement

Ασφαλεια απο 7€ τον μηνα / Εως 12 ατοκες δοσεις